Aljašské recepty
25. 6. 2008
Marinovaný čerstvý losos (Marinated fresh salmon) | |
[6 porcí] | |
2 filé z čerstvého lososa, každé asi 400 g 1/2 šálku čerstvého, nadrobno nasekaného kopru 1/4 šálku hnědého cukru |
1 lžíce mletého bílého pepře 1 lžička soli 1 lžíce drcených jalovčinek |
Tento předkrm je potřeba připravit 3-5 dní před podáváním.![]() Před podáváním odstraníme koření a lososí filé nakrájíme na velmi tenké plátky. Plátky úhledně rozložíme na talíře a ozdobíme natenko nakrájenými plátky červené cibule a kapary. Podáváme s opečenými toasty. Tento recept pochází původně ze Skandinávie a je dnes na Aljašce velmi populárním. |
Krabí salát s jablky | |
[3-4 porce] | |
1/2 kg vařeného krabího masa (případně z konzervy) 2 středně velká nakyslá jablka 2 celerové řapíky 2 šálky spařených, oloupaných mandlí 3/4 šálku majonézy 2 lžíce citronové šťávy 1/2 lžičky sušeného estragonu |
1/2 lžičky jemného krystalového cukru 1/2 lžičky mletého bílého pepře 6 velkých salátových listů hrstka čertvých bylinek 1 citron, nakrájený na 6 dílků |
V hlubší misce opatrně smícháme krabí maso, oloupaná a na malé klínky nakrájená jablka a nadrobno nasekané celerové řapíky a mandle. V jiné misce umícháme majonézu s citronovu šťávou a všemi ostatními přísadami, kromě bylinek a citronu. Zálivku vmícháme do krabí směsi a dáme nejméně na hodinu vychladit. Každou porci podáváme na talířku, úhledně navršené na listu salátu a ozdobené bylinkami a dílkem citronu. Máme-li bufet, použijeme větší, nejlépe oválný talíř, na ktarý rozložíme listy salátu, na ně navršíme krabí směs a opět ozdobíme bylinkami a dílky citronu. |
Kuře s jablky (Chicken With Apples) | |
[6 porcí] | |
asi 1 1/2 kg libovolných kuřecích kousků 1 lžička soli 1 lžička mletého černého pepře 2 lžíce másla 1 lžíce stolního oleje 2 šálky jablečného moštu |
1 šálek kuřecího vývaru (může být z kostky) 1 lžička sušeného tymiánu 1 lžička sušeného rozmarýnu 2 velká jablka |
![]() Podáváme s vařenými brambory nebo s bramborovou kaší. Do tohoto receptu patří jablečný mošt, je tedy nejlepší, udělat si kuře s jablky na podzim. |
Zapečený losos (Scalloped Salmon) | |
[4 porce] | |
500 g lososa 2 šálky horkého bujonu 3 středně velké brambory 2 lžíce másla sůl a mletý pepř strouhaný muškátový oříšek 1/4 šálku másla asi 400 g čerstvých hub |
1 plná lžíce najemno nakrájené cibule 1/2 šálku smetany ke šlehání 1/2 šálku bujonu (může být z kostky) po 1 lžíci nasekané petrželky a celerových listů strouhanka a rozehřáté máslo petrželka a dílky citronu na ozdobu |
Maso z lososa povaříme v horkém bujónu téměř doměkka, pak je vyndáme na prkénko a po částečném vychladnutí rozebereme na menší, ploché kousky. Používáme-li konzervu, vaření odpadá. Brambory uvaříme ve slupce, horké oloupáme a protlačíme sítem nebo nastrouháme. Vmícháme do nich sůl a pepř, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek a tolik vývaru z lososa (anebo šťávy z konzervy), aby vznikla řidší kaše. Do toho vmícháme lososí maso. Mezitím v hlubší pánvi rozehřejeme máslo, přidáme očištěné a na tenké plátky nakrájené houby a cibuli a za častého míchání opékáme, až houby změknou (asi 3-4 minuty). Pak zalijeme smetanou a bujonem, přidáme petrželku a najemno nasekané celerové listy a za občasného promíchání necháme pomalu vařit na mírném ohni asi 10 minut. Nakonec přidáme směs lososa a brambor. Dobře promícháme a směsí naplníme buď lastury, nebo malé ohnivzdorné misky. Povrch posypeme strouhankou a bohatě pokapeme rozehřátým máslem a zapečeme v silně vyhřáté troubě, až povrch začne hnědnout. Podáváme horké, ozdobené petrželkou a dílky citronu. |
Borůvková pochoutka (Blueberry Delight) | |
[8 porcí] | |
Těsto: 1 1/2 šálku polohrubé mouky 2 plné lžíce jemného krystalového cukru větší špetka soli asi 60 g studeného másla, nakrájeného na menší kousky asi 3 lžíce studené smetany 1 velký žloutek |
Náplň: 1/2 šálku jemného krystalového cukru 1/3 šálku čerstvé limetkové šťávy 4 velké žloutky 5 lžic studeného másla, nakrájeného na menší kousky asi 1 lžička strouhané limetkové kůry Poleva: košíček čerstvých borůvek 1-2 lžíce jemného krystalového cukru šlehačka na ozdobu |
Na náplň smícháme ve středně velkém kastrolku cukr s limetkovou šťávou, umístíme na oheň, vešleháme nejdříve žloutky, potom máslo a za stálého míchání uvedeme téměř k bodu varu (asi 8 minut). Hmota zhoustne a má být hladká. Jakmile začne bublat, odstavíme. Vmícháme limetkovou kůru a směs přendáme do porcelánové nebo skleněné misky, přikryjeme plastovou fólií a dáme vychladit do chladničky, nejméně na 4 hodiny (možno připravit až 4 dny dopředu).![]() Vychadlé formičky nebo formu naplníme studenou žloutkovou náplní, navrch dáme borůvkovou polevu a případně ozdobíme šlehačkou. Podáváme studené jako zákusek anebo lahůdku. Hotový dezert můžeme nechat chladit i několik hodin až do podávání. Příprava borůvkové polevy: Do menšího kastrůlku dáme asi 1/2 šálku borůvek a lžíci cukru. Směs při střední teplotě zahříváme, přitom rozmačkáváme borůvky vidličkou. Jakmile borůvky začnou bublat, zmírníme teplotu na minimum a necháme krátce povařit, až jsou borůvky rozvařené. Odstavíme, necháme napůl vychladnout a pak smícháme se zbytkem borůvek. Možno připravit 1-4 dny předem. Potřebujeme 8 větších formiček (jako na pudink nebo aspik), pakliže nic takového nevlastníme, použijeme jakoukoliv kruhovou nebo čtvercovou formu, asi 20 cm v průměru. Toto je můj favorit. Jím to k snídani, obědu i večeři. |
Zapečená Aljaška (Baked Alaska) | |
[10-12 porcí] | |
1 dortový korpus 2 druhy zmrzliny (po 250 g) |
3 bílky moučkový cukr |
![]() Vyndáme z trouby a rychle přeložíme na dobře vychlazený talíř nebo jinou podložku a ihned podáváme, nejlépe jako atraktivní dezert pro hosty. Do zapečené Aljašky se nehodí "vodová" zmrzlina. Nejlepší je vanilková zmrzlina v kombinaci s čokoládovou. |